bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Poetica spatiului

de Gaston Bachelard (lectie realizata de prof. dr. Claudia Oancea-Raica)

Aparuta in anul 1957, aceasta opera este o carte de maxima importanta in ansamblul operei bachelardiene, pentru ca reprezinta un bilant si o noua plecare, o prelungire a studiului elementelor primordiale, schimbând insa unghiul de abordare. Astfel, se face trecerea de la psihanaliza la fenomenologie: Trebuie sa intelegem imaginea in chip fenomenologic pentru a-i da o eficacitate psihanalitica.

Spatiul pe care-l vizeaza ancheta lui Bachelard nu este unul al materialitatii ca atare, al obiectelor propriu-zise, ci un spatiu imaginar, in continua miscare si formare - spatiul poetic, prin excelenta. Spatiul poetic si-l pot inchipui toti cei capabili sa se foloseasca de libertatea virtualului, dar numai poetii il pot construi.In acest context dialectica raporturilor intre interior-exterior, aproape-departe, mic-mare, se multiplica si se diversifica in nenumarate nuante. A-i da spatiu poetic unui obiect inseamna sa-i dai mai mult spatiu decat are el în mod obiectiv sau mai bine zis inseamna sa urmezi expansiunea spatiului intim.

Fenomenologia rotundului

Jaspers -,,Orice fiinta pare in sine rotunda.”
Van Gogh -,,Viata este probabil rotunda.”
Joe Bousquet - ,,Viata este rotunda.”
La Fontaine -,,O nuca ma face rotund de tot.”

Filosoful, pictorul, poetul si fabulistul ne-au daruit un document de fenomenologie pura. Aceste imagini nu vin din nicio experienta anterioara, ele ne dau o lectie de singuratate.Ca sa putem ajunge la puritatea fenomenologica maxima, trebuie sa scoatem din formula jaspersiana tot ce i-ar masca valoarea ontologica, tot ce i-ar complica semnificatia radicala.Astfel apare formula – Fiinta noastra este rotunda.

Cristalizarea perfectiunii sferice in imaginea pasarii

Pasarea pentru Jules Michelet este o rotunjime plina, este viata rotunda. Comentariul lui Michelet ii da pasarii semnificatia de model de fiinta. Pasarea, aproape sferica, este cu siguranta culmea, sublima si divina, a concentrarii vii. Nu se poate vedea, nici inchipui un grad mai înalt de unitate. (L‘oiseau)

Rainer Maria Rilke descrie cosmicitatea imaginii apeland la un alt registru, prin care tipatul rotund al fiintei rotunde rotunjeste cerul in cupola si ofera peisajului calmul oricarei rotunjimi.


... Acest rotund tipat de pasare
Odihneste in clipa care-l naste
Mare cat un cer peste padurea ofilita
Totul vine ascultator sa se aseze in acest tipat
Tot peisajul pare sa se odihneasca in el. (Neliniste)

Cristalizarea perfectiunii sferice in imaginea copacului

Copacul lui Rilke propaga in cercuri de verdeata o rotunjime cucerita impotriva accidentelor de forma.


Copac, mereu la mijloc De tot ce-l inconjoara
Copac ce savureaza
Intreaga bolta a cerurilor.

Nucul este ,,rotunjit cu mandrie”, copacul prinde viata, gandeste si tinde spre Dumnezeu:

Dumnezeu i se va arata
Or, ca sa fie sigur
Isi dezvolta rotund fiinta
Si ii întinde brate coapte.

Copac ce poate
Gandeste inlauntru.
Copac ce se domina
Dandu-si incet
Forma ce elimina
Hazardurile vantului! (Poeme franceze)